“Markt van Limoges”

Omschrijving:

Op de markt van Limoges in Frankrijk  zien wij twee ruziënde jonge vrouwen in het middelpunt staan. De rest van het decor vervaagd van links voor naar rechtsachter en daarna als mensen in de vorm van vlekken. De tekst in het doek is die uit 1.Samuël 1:6a.
De vader van de latere profeet Samuël heeft twee vrouwen. De één is Hanna (zijn grote liefde), de ander is Peninna (de minst geliefde). De Bijbel zegt het heel mooi: “…de moederschoot van Hanna was toegesloten…” zij kond geen kinderen krijgen en haar tegenstander Peninna dus wel. Zo lelijk was die dus ook weer niet! In het verhaal competeert Pennina Hanna met het feit dat zij in de ogen van hun man minder is omdat zij geen kinderen kan baren en dus bidt zij de Almachtige om één keer haar moederschoot te ontsluiten,  en het kind, wat hierna geboren wordt, een jongetjes, zal zij na zijn Bar-Mitswah (rond 11/12 jaar)  overdragen bij de tempel van de Heer om hem daar zijn verdere opvoeding te laten krijgen. Dit wordt later dus de profeet Samuël.

Naar aanleiding van een muziekwerk, een herschreven stuk van de componist Mussorgsky, maar nu voor Beiaard van Barneveld in samenspel met een klein orkest in de raadszaal, wordt het muziekstuk omlijst door tien schilderijen van 9 kunstschilders, waarvan deze met mijn andere doek “In gebed verzonken”.

80 x 60 cm.
Olie op paneel, ingelijst.

prijs op aanvraag.